-
-
Yhteystiedot | Palaute
etusivu/hemsida/frontpage
Ohjelmakalenteri >>
 
Osta liput netistä >>

Sidorna på svenska>>

Pages in English>>


Liput Esityspaikat Uutiset Yritysyhteistyö Historia Linkit FAQ Pressi VIP-paketit
-
Saara Ekström esittäytyy Amoksella
ekstrom2.jpgSaara Ekström (s. 1965) on tullut tunnetuksi taiteilijana, joka käyttää teoksissaan yllättäviä ja epätavallisia materiaaleja. Videoissaan hän on rekisteröinyt mm. avonaisen osterin viimeisen kouristuksen tai koristeellisen hedelmäasetelman kuukausia kestäneen hajoamisen. Valokuvien, installaatioiden ja videoiden aineksiksi valikoituvat niin lähikaupan meijerituotteet, kylpyhuoneen kaakelit kuin omat häpykarvat ja silmäripsetkin.


Amos Andersonin taidemuseoon hän rakentaa uuden näyttelykokonaisuuden, joka luotaa hallitsemattomana leviävän ornamentiikan nurjaa puolta sekä kuolemaksi naamioituneen elämän ja elämäksi naamioituneen kuoleman kiertokulkua.
   
Kasvun ja kuihtumisen prosesseja seuratessa Ekströmin taide kartoittaa samalla "luonnollisen" outoutta ja arvaamattomuutta. Hän työskentelee kuin arkipäivän alkemisti, joka luomiensa illuusioiden kautta raottaa tämän ja toispuoleisen maailman välistä verhoa... Hänen tavassaan lähestyä aihettaan on löytämisen ja tutkimisen iloa ja intensiteettiä.

Taiteilija ei luonnostele teoksiaan etukäteen valmiiksi, vaan etenee kokeilemalla, yrityksen ja erehdyksen kautta. Ekström tekee myös yksinkertaisia empiirisiä kokeiluja kasveilla ja bakteerikasvustoilla ja hyödyntää valokuvissaan muun muassa röntgenkuvausta ja varjonestettä.

Ekströmin teoksissa toistuvat orgaaniset ja elävät materiaalit kuten home, hiukset tai maitolätäköt toimivat eräänlaisina tulkkeina, kuvastimina, jotka peilaavat olemustamme syvemmällä vertauskuvallisella tasolla. Monet taiteilijan käyttämistä raaka-aineista luokitellaan inhottaviksi tai arkisiksi ja niiden luomat ristiriitaiset mielikuvat ja tunteet liittyvät vaaralliseksi  miellettyyn hajomiseen tai kontrolloimattomaan kasvuun.

Ekströmin käsissä halpa ja arkinen taipuu monimutkaisiksi ornamenteiksi sekä hypnoottisesti liikehtiviksi kuvaelmiksi. Teokset samalla  sekä viettelevät että työntävät luotaan. Tästä edestakaisesta houkutuksen ja torjunnan heiluriliikkeestä  löytyy avain Ekströmin taiteeseen. Teokset dokumentoivat elämän ja kuoleman  myötä myös aikaa, tehden sen kulun näkyväksi.

Tutta Palin
ja Patrik Söderlund ovat kirjoittaneet artikkelit kolmikieliseen näyttelyluetteloon. Saara Ekströmin näyttely opastetaan yleisölle yhdessä Håkan Brunbergin näyttelyn kanssa suomeksi tiistaisin kello 16.30, ruotsiksi maanantaisin kello 16.30. Opastukset ryhmille tilauksesta, puh. 09-6844460.

Saara Ekström: Grotesque & Arabesque
Amos Andersonin taidemuseo 19.8.-25.9.
Auki: ma-pe 10-18, la-su 11-17.
Huom! Taiteiden yönä 25.8. museo on auki kello 23.00 asti. Vapaa pääsy kello 18-23.

Yhteistyökumppanina Juhlaviikkojen kuvataideohjelmistossa on Fonecta.


-

Liity nettipostiin! Saat kiehtovia tunnelmia ja hauskaa festivaalitietoa sähköpostiisi.Juhlaviikkotietoa ilmaiseksi kännykkään - ryhdy sisäpiiriläiseksi!


Sinustakin Itämeren ystävä? Lue lisää>>